En guide för att välja din madrass av ull från hemmet

Det kan vara svårt att välja en madrass som du ska tillbringa en tredjedel av din livstid på. Det finns så många alternativ och otaliga saker att tänka på innan du tar det stora steget.

Om du har gjort det medvetna valet att satsa på ull kan du dock vara säker på att du har gjort det bästa både för din hälsa och för miljön. Madrasser av ull erbjuder oöverträffad komfort – de stöder kroppen jämnt utan tryckpunkter och ger oslagbar värme- och fuktreglering. Och allt detta utan farliga flamskyddsmedel eller VOC-ämnen. Home of Wool-madrasserna är helt biologiskt nedbrytbara och tillverkade av 100 % förnybara material.

Men hur väljer du din Home of Wool-madrass? Här är den ultimata guiden i 3 enkla steg!

Steg 1: Tjocklek

Välj den mest bekväma tjockleken för dig

 

А. Välj beroende på hur fast du vill ha din madrass.

Vi vet att många konventionella madrasser är riktigt tjocka, ibland upp till 20 tum och mer, men ullmadrasser behöver inte alla lager av skum och fjädrar för att ge perfekt stöd. Så våra finns i tjocklekar upp till 7″.

Komfort är en fråga om personliga preferenser och därför är det svårt att beskriva hur en ullmadrass känns med ord. Ullmadrasser är lite mjukare under de första månaderna då ullen komprimeras. När kompressionen är över kan de beskrivas som medelfasta till fasta.

Ju tjockare de är, desto mjukare känns de. Medan våra 3-tumsmadrasser definitivt är fasta är 7-tumsmadrasserna mer av en medelfast känsla.

Bekvämlighet är subjektivt och du bör ta hänsyn till alla dina kroppsegenskaper (vikt och hälsotillstånd) och sömnvanor när du väljer rätt hårdhet för din madrass. Sömnexperter och ortopeder rekommenderar vanligtvis fasta madrasser för magsovare, halvfasta till fasta madrasser för ryggsovare och halvfasta till mjukare madrasser för sidosovare.

Har du olika preferenser för madrassens fasthet tillsammans med din partner? Anpassa vår Split Mattress så att den passar er båda perfekt.

För par med olika önskemål om madrassens fasthet har vi skapat en madrass i två delar som ligger sida vid sida. Det här är också den perfekta inställningen som gör att du kan ha två separata sängar när du till exempel har gäster som sover över. På begäran kan vi också sätta dragkedjor längs med mittkanten där madrasserna möts så att du kan dra ihop dem med dragkedja och skapa en bekväm enhet.

B. Välj utifrån hur du planerar att använda madrassen.

 • 3″ madrass – japansk Shikibuton

I Japan är dessa enkla madrasser en del av en minimalistisk livsstil som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden. Den läggs vanligen ut på golvet på en halmmatta som kallas tatamimatta och när den inte används för att sova på eller som sittdyna, rullas den ihop (eller viks) och förvaras i skåp.

Dessa är en perfekt lösning som du kan rulla ihop och stuva undan under dagen eller när du inte använder dem. Perfekt när du har gäster och övernattningar och inte vill ha en permanent säng som tar upp plats.

 • Vikbar madrass

Våra kunder är ofta drivkraften bakom våra skapelser. Våra hopfällbara madrasser och futonmodeller har efterfrågats så många gånger som specialbeställningar att vi beslutat att officiellt göra dem till en del av vår produktportfölj. De är ett bra alternativ för att spara utrymme som inte äventyrar komforten och en god kroppshållning under sömnen.

Home of Wool foldable wool mattress with zip-off cover - details

Och gissa vad! Du kan enkelt göra om den till en soffa. Om du lägger till det valfria överdraget med dragkedja får du till och med en bättre design! Du kan sedan avsluta med några kuddar och en bolsterkudde och njuta av den med en bok.

 • Futon madrass

Även om de flesta futons är bra för små lägenheter kan madrasserna som de vanligtvis levereras med inte ge dig det optimala stöd som din kropp behöver. Våra futonmadrasser i ull är den perfekta lösningen för detta. Vi kan anpassa dem till alla futonramar!

Home of Wool futon mattress with natural wool filling with model

Steg 2: Tyg

Välj det tyg som passar dina behov

 

Vi erbjuder tre lyxiga, extremt högkvalitativa tyger att välja mellan för din Home of Wool-madrass: 100 % ull, 100 % linne och 100 % bomull.

Alla är det:

 • 100 % naturlig, fri från kemiska ytbehandlingar, blekmedel, färgämnen eller syntetiska ämnen.
 • De känns mjuka (men inte alltför mjuka som kemiskt behandlade tyger) och påverkar inte känslan av madrassen under sömnen.
 • Hypoallergenisk
 • Certifierad

 

Ull är det mest mögelbeständiga tygalternativet. Fantastiskt bra på att reglera kroppstemperatur och fukt. Den håller dig sval på sommaren och varm på vintern. Ull har antimikrobiella egenskaper och är stötande mot kvalster.

Lin motstår fläckar som inget annat tyg, så det är mycket lätt att hålla tyget rent. Lin är den överlägset mest hållbara fibern. Det är också mycket motståndskraftigt mot mögel och kvalster.

Bomull är vårt certifierade ekologiska alternativ. Vi arbetar med ekologisk GOTS-certifierad bomull för att garantera både din sinnesfrid och minsta möjliga avtryck på miljön. Eftersom bomull är den fiber som torkar långsammast är den känslig för mögel. Men med rätt skötsel och regelbunden vädring kommer din bomullsbeklädda madrass att hålla hela livet, precis som de andra två alternativen.

Jämför deras egenskaper mer i detalj i tabellen nedan:

fabric comparison 100% Cotton, 100% Linen, 100% Wool

Steg 3: Kanterna

Styla den med en personlig kantdesign

Tillsammans med tufting gör piping designen av våra ullmadrasser så speciell och unik.

Piping är ett estetiskt inslag och påverkar inte livslängd, hållbarhet eller komfort.

Vi erbjuder dessa 3 alternativ för kantdesign:

 • Kringskurna kanter – det här alternativet gör madrassen mer strukturerad eftersom det gör kanterna styvare och därmed rakare.
 • Minibasker – ger madrassen eleganta konturer.
 • Inga kantareller – ett enkelt, mjukt och elegant utseende.
Home of Wool's edges design options (piping)

YTTERLIGARE TIPS

Madrassunderlag

Det optimala underlaget för en ullmadrass är en träram med lattor. Den ger det nödvändiga stödet samtidigt som den låter madrassens nedre del luftas. Lattramar bör ha mindre än 2 tum avstånd mellan lamellerna så att madrassen inte hänger i öppningarna. Om du har en ram med bredare öppningar kan du enkelt åtgärda det genom att lägga till några stoppningsremmar i andra riktningen.

Home of Wool natural non-toxic wool-filled mattress on slatted frame with instructions

Ullmadrasser fungerar utmärkt även på fasta plana ytor, så du kan använda dem direkt på golvet. I så fall måste du rotera oftare (helst en gång i veckan) så att undersidan kan luftas ut.

Skydda din Home of Wool-madrass

Ett av de bästa sätten att skydda dina madrasser och toppers och se till att de håller hela livet är att använda ett tvättbart överdrag med dragkedja eller lägga ett skydd av 100 % ull över dem.

Skydd och zip-off-fodral är en bra investering. De är mycket tjockare än ark och ger ett bättre skydd mot slitage och smuts. De hindrar också kroppsvatten från att tränga in i madrassen. Ullskydd förvandlas lätt till pudelkuddar när de lanoliseras (blötläggs i vatten med lanolin).

Home of Wool zip-off mattress cover for extra protection
Home of Wool mattress protector for extra protection

Kombinera din ullmadrass med ett ulltäcke och en ullkudde

För maximal komfort och bästa möjliga sömn, upplev fördelarna med ullbäddning med vårt paket och se själv varför vetenskapen anser att ull är det överlägsna bäddmaterialet!

Home of Wool Complementary Bedding Bundle - wool mattress, adjustable sleeping pillow and wool duvet insert

Letar du efter madrasser för barn och småbarn?

Vi har allt du behöver med våra helt naturliga och giftfria madrasser för bebisar och barn. Inga flamskyddsmedel, inga VOC! Helt hypoallergen!

Home of Wool completely natural and toxic-free baby and kid’s wool mattresses

Hur känns en babymadrass i ull?

Vi gör våra spjälsängsmadrasser fastare och plattare än vuxenmadrasser för att de ska vara lämpliga för spädbarn. Madrasser för spjälsängar måste vara fasta. Många företag överdriver dock i fråga om fasthet till den grad att de skapar obehag för barnet. Våra är en bra balans mellan stöd och mjukhet.

Handla nu

 • Home of Wool split mattress in 2 side by side pieces - zipped and unzipped
  Customize for pricing

  One-of-a-kind handmade wool mattress for the healthiest and most restorative sleep. Lay on the lavish amounts of pristine wool to experience unparalleled comfort. The springy wool fibers support your body and promote a healthy posture. Upgrade your sleep with heat and moisture regulation unlike any other material, keeping you cool in the summer or warm in the winter, allowing you to sleep longer and more restful. Experience uninterrupted sleep with complete motion isolation between the partners. Encased in luxurious organic cotton, wool, and linen fabrics.

  Completely chemical-free, with no off-gassing and zero VOCs. Hypoallergenic and suitable for people with chemical sensitivities, including MSC. Naturally dust mite and mildew resistant, antimicrobial, anti-bacterial, and flame-resistant wool filling for the purest sleep environment. Naturally increased fire safety in your home without flame retardants. 100% biodegradable,
  using only sustainable renewable materials, with care for our planet.

  Need help choosing from the options? Read our guide.

 • Home of Wool natural 5 inch wool-filled mattressHome of Wool natural handmade wool-filled mattress
  Customize for pricing

  One-of-a-kind handmade wool mattress for the healthiest and most restorative sleep. Lay on the lavish amounts of pristine wool to experience unparalleled comfort. The springy wool fibers support your body and promote a healthy posture. Upgrade your sleep with heat and moisture regulation unlike any other material, keeping you cool in the summer or warm in the winter, allowing you to sleep longer and more restful. Experience uninterrupted sleep with complete motion isolation between the partners. Encased in luxurious organic cotton, wool, and linen fabrics.

  Completely chemical-free, with no off-gassing and zero VOCs. Hypoallergenic and suitable for people with chemical sensitivities, including MSC. Naturally dust mite and mildew resistant, antimicrobial, anti-bacterial, and flame-resistant wool filling for the purest sleep environment. Naturally increased fire safety in your home without flame retardants. 100% biodegradable,
  using only sustainable renewable materials, with care for our planet.

  Need help choosing from the options? Read our guide.

 • Home of Wool natural foldable mattressHome of Wool natural foldable mattress - expanded
  US$810US$1,485

  A one of kind handmade, versatileeasy to move and store away wool mattress for the healthiest and most restorative sleep. Lay on the lavish amounts of pristine wool to experience unparalleled comfort. The springy wool fibers support your body and promote a healthy posture. Upgrade your sleep with heat and moisture regulation unlike any other material, keeping you cool in the summer or warm in the winter, allowing you to sleep longer and more restful. Experience uninterrupted sleep with complete motion isolation between the partners. Encased in luxurious organic cotton, wool, and linen fabrics.

  Completely chemical-free, with no off-gassing and zero VOCs. Hypoallergenic and suitable for people with chemical sensitivities, including MSC. Naturally dust mite and mildew resistant, antimicrobial, anti-bacterial, and flame-resistant wool filling for the purest sleep environment. Naturally increased fire safety in your home without flame retardants. 100% biodegradable,
  using only sustainable renewable materials, with care for our planet.

  To see the final price, please select all options below

 • Home of Wool futon mattress with natural wool fillingHome of Wool futon mattress with natural wool filling
  US$1,629US$2,385

  A one of kind handmade, versatile, easy to move and store away wool mattress for the healthiest and most restorative sleep. Lay on the lavish amounts of pristine wool to experience unparalleled comfort. The springy wool fibers support your body and promote a healthy posture. Upgrade your sleep with heat and moisture regulation unlike any other material, keeping you cool in the summer or warm in the winter, allowing you to sleep longer and more restful. Experience uninterrupted sleep with complete motion isolation between the partners. Encased in luxurious organic cotton, wool, and linen fabrics.

  Completely chemical-free, with no off-gassing and zero VOCs. Hypoallergenic and suitable for people with chemical sensitivities, including MSC. Naturally dust mite and mildew resistant, antimicrobial, anti-bacterial, and flame-resistant wool filling for the purest sleep environment. Naturally increased fire safety in your home without flame retardants. 100% biodegradable,
  using only sustainable renewable materials, with care for our planet.

  To see the final price, please select all options below

 • Home of Wool zero waste wool mattressHome of Wool zero waste wool mattress - joining seams
  US$747US$981

  We use the larger remaining pieces from cuts to create affordably priced items. We simply stitch a few pieces in neat parallel lines to form each surface.

  *This promotion is subject to availability.

  Make time: 1-3 weeks
  Shipping time: 1-4 weeks
  Send us a message to request express shipping.

  or choose from the menu below